Briljant logo

MAAK KENNIS MET DE TRAJECTEN VAN BRILJANT!

Bij Briljant kunt u alle kanten op. Het startpunt is een discipline, maar het eindpunt bepaalt u zelf! Op deze pagina leest u enkele trajecten die in 2022 plaatsgevonden hebben.

Seizoenspresentatie in Stadkamer

De eerste helft van 2023 was een creatieve periode voor Zwolse senioren, die feestelijk werd afgesloten in de Stadkamer. Zwolse senioren presenteerden hun kunstwerken op het gebied van theater, film, beeldende kunst, muziek en verhalen vertellen. Natuurlijk was er ook ruimte voor een goed gesprek en konden bezoekers meedoen aan één van de vele workshops!

Een reis weg van jezelf bestaat niet

In samenwerking met kunstenaar Arie Geurts is deze beeldende kunstgroep aan het werk gegaan met de thema’s verbinding, vrijheid en verantwoordelijk.

Met diverse schildertechnieken hebben de deelnemers vormgegeven hoe zij zich individueel en gezamenlijk verhouden tot deze kernwaarden van het menselijk welzijn. Ter bevordering van de inspiratie en groepsbinding bezochten de deelnemers gezamenlijk een tentoonstelling in museum de Fundatie. Het resultaat werd gepresenteerd in Stadkamer Centrum: een levensgroot kunstwerk waarbij de losse schilderijen één geheel vormen en tegelijkertijd hun individuele kracht blijven behouden.

Seizoenspresentatie in ANNO

Een feestelijke afsluiter van een succesvolle periode

Onder het genot van een hapje en een drankje presenteerden de deelnemers en kunstenaars van Briljant op woensdag 18 januari hun inspirerende werk op het gebied van beeldende kunst, podcast, dans, theater en video in museum ANNO. Natuurlijk was er ook ruimte voor een goed gesprek en konden bezoekers meedoen aan één van de vele workshops! De tentoonstelling was maar liefst 2 weken te bezichtigen in het Stadsmuseum.

Briljant! heeft mijn deelname aan de maatschappij weer een boost gegeven.

Ineke | Podcast

Wat er overblijft

Spelen met het verleden en de toekomst.

In dit openhartige traject is een leven aan ervaringen gebruikt als vertrekpunt voor een creatief kunstproces. Samen met theatermaakster Fieke van der Panne werden belangrijke herinneringen en gebeurtenissen omgezet in spel en dialoog. Daarbij was er ook ruimte voor de toekomst: de dromen en het verlangen naar nieuwe ervaringen. Het resultaat: een intieme theatershow met korte en bijzondere scènes, die maar liefst twee keer op één dag is uitgevoerd in ontmoetingscentrum Het Anker.

Briljant! betekent voor mij: verbinding, actief zijn en plezier hebben.

Marlies | Fotografie

Aarde

Toekomstmuziek

Muziek verbindt: ook bij Briljant. In zeven bijeenkomsten bundelden muzikale senioren en singer-songwriter Laila de Vries hun talenten op het gebied van gitaar, piano, saxofoon, zang en tekstschrijven. Het resultaat: een divers muzikaal optreden met zelfgeschreven nummers, eigen composities én covers. De rode draad van de performance was het thema Aarde en de onzorgvuldigheid waarmee de mensheid hiermee omgaat. Het eindproduct werd op een feestelijke avond onder het genot van een hapje en een drankje gepresenteerd bij verzorgingstehuis Berkumstede.

Eigenlijk Wil Ik Even Zitten

Briljant XL

Deze interdisciplinaire performance is voortgekomen uit een unieke samenwerking tussen een groep Zwolse senioren, theatermaker Krist Akkermans en beeldend kunstenaar Gina Draaisma. Tijdens de bijeenkomsten van Briljant! is het thema ‘Grensgevallen’ al spelenderwijs onderzocht. Het eindproduct werd gepresenteerd bij een echte ‘Briljant-tour’ langs de Stadkamer, diverse verzorgingstehuizen en een prachtige afsluiter op Theater Na de Dam. Als kers op de taart gingen de deelnemers op Bevrijdingsfestival Overijssel in gesprek met de bezoekers over het thema Grensgevallen.

Een Briljant!-traject is voor mij een ontdekkingsreis naar wat je kunt met je levens- en werkervaring.

Gerry | Podcast

De ongenode gast

Niemand zit op hem te wachten, maar deze gast laat zich helaas niet tegenhouden.

Toen Yvonne (74) de diagnose dementie kreeg besloot ze haar verhaal op een bijzondere manier te vertellen. Samen met theatermaakster Cristel Hakvoort, haar man Zacherias en een groep senioren maakte zij een prachtig theaterstuk. De rol van ongenode gast werd vertolkt door een levensgrote, zelfgemaakte pop. Het resultaat: een confronterend, ontroerende, maar bovenal ontzettend moedige theatervoorstelling die werd uitgevoerd in cultuurwerkplaats R10.

Ik had weer het gevoel dat ik mocht zijn wie ik ben.

Briljant deelneemster | De Ongenode Gast 2022

kracht in verbinding

Uiteenlopende kunstdisciplines kunnen prima gecombineerd worden!

Dit bewezen de dames van het traject fotografie en textiel. Samen met kunstenares Betty Zieltjens maakten zij een kunstwerk waarin de gemene deler van de groep centraal staat: de kracht hebben om, ondanks alle pieken en dalen, positief en actief te blijven. De dames maakten foto’s die deze kracht symboliseerden, om deze vervolgens met een breed scala aan materialen om te toveren tot schilderijen. Het eindresultaat, een expositie, was meerdere maanden te bezichtigen bij wijkboerderij De Schellerhoeve. Over die verbinding gesproken: de deelnemers, die elkaar voorafgaand aan Briljant! nog niet kenden, hadden het zó gezellig samen dat ze samen een fotografiecursus zijn gaan volgen.    

Fotografie en textiel
Gerrits Tuin

de kracht van klein

Of u nou net om de hoek komt kijken of al een heel leven aan ervaring hebt, voor iedereen speelt liefde een belangrijke rol.

Dit thema stond dan ook centraal in dit bijzondere traject. Samen met kunstenares Marije de Haan en leerlingen van Deltion, onderzocht een groep senioren van verzorgingstehuis Fermate wat de grootste verschillen en overeenkomsten op het gebied van liefde zijn tussen de twee generaties. De bevindingen werden door middel van theaterspel in een video vastgelegd op evenemententerrein Gerrit’s Tuin.   

muziek & hoop

Wat werd gestart als muziektraject nam een afslag naar een moderne kunstvorm: podcast.

In dit traject gaven deelnemers antwoord op de vraag wat muziek betekent in hun leven. Met een muzieknummer als vertrekpunt vertelden Zwolle senioren verhalen, inzichten, kunde en levenslevens. Dit alles werd gebundeld in een unieke audio-presentatie in Stadkamer Centrum waar de podcasts te beluisteren waren.

Podcast maken

Geef uzelf op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het uitgangspunt van Briljant! is: iedereen die wil, kan meedoen! Of u nu veel of geen enkele ervaring hebt met culturele projecten en of u nu wel of niet goed mobiel bent. Bent u geïnteresseerd? Vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen binnen enkele werkdagen telefonisch contact met u op voor een kennismakingsgesprek.