Briljant logo

DE EERSTE SUCCESVOLLE TRAJECTEN HEBBEN REEDS PLAATSGEVONDEN

Bij Briljant kunt u alle kanten op. Het startpunt is een discipline, maar het eindpunt bepaalt u zelf! Op deze pagina leest u enkele trajecten die in 2022 plaatsgevonden hebben.

De ongenode gast

Niemand zit op hem te wachten, maar deze gast laat zich helaas niet tegenhouden.

Toen Yvonne (74) de diagnose dementie kreeg besloot ze haar verhaal op een bijzondere manier te vertellen. Samen met theatermaakster Cristel Hakvoort, haar man Zacherias en een groep senioren maakte zij een prachtig theaterstuk. De rol van ongenode gast werd vertolkt door een levensgrote, zelfgemaakte pop. Het resultaat: een confronterend, ontroerende, maar bovenal ontzettend moedige theatervoorstelling die werd uitgevoerd in cultuurwerkplaats R10.

Ik had weer het gevoel dat ik mocht zijn wie ik ben.

Briljant deelneemster | De Ongenode Gast 2022

kracht in verbinding

Uiteenlopende kunstdisciplines kunnen prima gecombineerd worden!

Dit bewezen de dames van het traject fotografie en textiel. Samen met kunstenares Betty Zieltjens maakten zij een kunstwerk waarin de gemene deler van de groep centraal staat: de kracht hebben om, ondanks alle pieken en dalen, positief en actief te blijven. De dames maakten foto’s die deze kracht symboliseerden, om deze vervolgens met een breed scala aan materialen om te toveren tot schilderijen. Het eindresultaat, een expositie, was meerdere maanden te bezichtigen bij wijkboerderij De Schellerhoeve. Over die verbinding gesproken: de deelnemers, die elkaar voorafgaand aan Briljant! nog niet kenden, hadden het zó gezellig samen dat ze samen een fotografiecursus zijn gaan volgen.    

Fotografie en textiel
Gerrits Tuin

de kracht van klein

Of u nou net om de hoek komt kijken of al een heel leven aan ervaring hebt, voor iedereen speelt liefde een belangrijke rol.

Dit thema stond dan ook centraal in dit bijzondere traject. Samen met kunstenares Marije de Haan en leerlingen van Deltion, onderzocht een groep senioren van verzorgingstehuis Fermate wat de grootste verschillen en overeenkomsten op het gebied van liefde zijn tussen de twee generaties. De bevindingen werden door middel van theaterspel in een video vastgelegd op evenemententerrein Gerrit’s Tuin.   

muziek & hoop

Wat werd gestart als muziektraject nam een afslag naar een moderne kunstvorm: podcast.

In dit traject gaven deelnemers antwoord op de vraag wat muziek betekent in hun leven. Met een muzieknummer als vertrekpunt vertelden Zwolle senioren verhalen, inzichten, kunde en levenslevens. Dit alles werd gebundeld in een unieke audio-presentatie in Stadkamer Centrum waar de podcasts te beluisteren waren.

Podcast maken

Geef uzelf op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Het uitgangspunt van Briljant! is: iedereen die wil, kan meedoen! Of u nu veel of geen enkele ervaring hebt met culturele projecten en of u nu wel of niet goed mobiel bent. Bent u geïnteresseerd? Vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen binnen enkele werkdagen telefonisch contact met u op voor een kennismakingsgesprek.